Emo-eten en Ligna Pharma (Het Laatste Nieuws); Ligna Pharma en Niels Albert

In de krant Het Laatste Nieuws laat Ligna Pharma opnieuw enkele diëtisten aan het woord.

Deze week wordt het onderwerp emo-eten aangesneden.
We doen het allemaal wel eens, een vervelend gevoel bestrijden met chocolade, chips of een borrel. Op zich is hier niets mis mee, maar als je op geregelde tijdstippen overdag of ‘s nachts troost zoekt in eten of drinken, wijzen die eetbuien op emotie- of troost-eten. Vaak heb je zelf niet door dat je zo stress of spanningen ‘weg-eet’.

“Nogal wat emo-eters komen bij ons terecht”, vertellen diëtisten Elly Cox (diëtistenassociatie Noord-Limburg) en Daniëlle Folens (Ingooigem-Anzegem). “Vaak hebben ze op eigen houtje al heel wat diëten geprobeerd, maar blijven ze hervallen. Emo-eten is voor hen een instant-oplossing die op dat moment onmiddellijk voldoening geeft, en het is vaak al jong aangeleerd. Maar emotionele problemen los je niet op door iets te eten of te drinken. Dan is therapeutische begeleiding nodig, zodat men gaat inzien waarom men emo-eet: waar honger ik écht naar? Pas als duidelijk wordt wat de aanleiding is, welke situatie triggert, kunnen we oplossingen bieden. We nemen het emo-eten onder de loep, en tegelijjkertijd werken we een gestructureerd en intensief begeleid voedings- en dieetprogramma uit. Zo doorbreken we oude eetgewoonten.”

Diëtiste An De Busser (Westerlo) geeft een voorbeeld: “P., 22 jaar, al jaren veel te zwaar, vaak dieetpogingen ondernomen, zat volledig vast in haar emo-eten. Voelde zich slecht wegens haar overgewicht, maar toch kon ze ‘s avonds de koekenkast niet dichtlaten. Samen met een psychologe die werkte rond gedragswijzigingen, werkte ik rond gezonde voeding met kleine haalbare doelen en stapjes. Dit gaf enkele maanden goede resultaten, maar daarna herviel P. weer. Dus gooiden we het over een andere boeg We werkten het gestructureerde Ligna Pharma stappenplan af en pakten tegelijk intensief het emo-eten aan. Nu zijn we 2 jaar verder, P. is nog steeds 20kg lichter en vrij van nachtelijjke eetbuien. Ook de kwaliteit van haar nachtrust is er op vooruitgegaan.”

Ieders problematiek is verschillend en de diëtist kan als expert goed inschatten wie met welk advies gebaat is. Een hele uitdaging, maar ook een verademing voor de klant. Zo organiseert de diëtistenassociatie Noord-Limburg (Danoli) regelmatig info-sessies, ook rond emo-eten.

 

Mary Romano, zaakvoerder Ligna Pharma, bezocht De Gezondheidshoeve te Ramsel. Daar ontmoette ze een tevreden Niels Albert en diens partner Valeska:

Niels LPVolg zijn dieetdagboek nog 6 weken in Het Laatste Nieuws.

 

Meest Recente Posts

OP ZOEK NAAR EEN BEGELEIDER IN JOUW BUURT?

Je staat er niet alleen voor!

​​​​​​​Je medisch/paramedisch begeleider, met jarenlange ervaring, stelt jouw persoonlijk voedings- en dieetprogramma op, aangepast aan je doel en wensen.

Neem vrijblijvend contact op

Het laatste dieetnieuws

Dieetnieuws: Afslanken, Sport, bij een Bariatrische Ingreep, Low Carb, Diabetes T2, bij Stoppen met Roken

Ons laatste Dieetnieuws ontvangen? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.