BMI Calculator

Bereken Je BMI

BMI Calculator

Lengte (cm)

Gewicht (kg)

De meest gebruikte maat voor zwaarlijvigheid is de Body Mass Index (BMI) :

Hoe berekenen? Het lichaamsgewicht in kilogram, gedeeld door de lichaamslengte in meters in het kwadraat. Bij de BMI wordt er voor het lichaamsgewicht geen onderscheid gemaakt tussen spier- en vetweefsel.

Het ideale gewicht bestaat niet. Beter is te spreken over een gezond gewicht. Dit is voor elk individu anders, en hangt ook af van je geslacht, leeftijd, sportiviteit, enz. Kies voor jezelf een gewicht waarbij je je goed voelt, met een BMI ergens tussen de 19 en 24,9. Bij mannen gaat het meer richting uit van een BMI 24, bij vrouwen meer richting 20. Streef ook niet naar een gewicht dat lager is dan het laagste gewicht dat je ooit had. Bij een gezond gewicht vermindert de kans op hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten, enz. Leg met je medisch begeleider een persoonlijk streefgewicht vast, aangepast aan jouw specifieke profiel.

Een persoon met een BMI van meer dan 25 kg/m2 wordt beschouwd als te zwaar (overgewicht); een BMI van meer dan 30 kg/m2 wordt beschouwd als zwaarlijvig (obesitas). Een verdere drempel van 40 kg/m2 wordt geïdentificeerd als een ernstige obesitas. Van ernstige obesitas is al sprake bij een BMI van meer dan 35 kg/m2, als er zich samenhangende problemen voordoen: gewrichts-, hart- of longklachten, suikerziekte, hoge bloeddruk. De term superobesitas wordt gebruikt bij een BMI van boven de 50. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt een BMI tussen 18,5 kg/m2 en 25 kg/m2 als ideaal voor een gezond individu (hoewel verscheidene bronnen een persoon met een BMI van minder dan 20 als te licht beschouwen).

De BMI werd geïntroduceerd in de 19e eeuw door de Belgische statisticus Adolphe Quételet, en wordt daarom in Nederland en België ook vaak Queteletindex (QI) genoemd. De grenzen tussen de gewichtscategorieën zijn niet helemaal strikt, worden nu en dan opnieuw gedefinieerd, en kunnen van begeleider tot begeleider een beetje verschillen. Meer informatie verkrijg je bij je LignaPharma begeleider.

Geïnteresseerd in één van onze voedings- en dieetprogramma’s?

OP ZOEK NAAR EEN BEGELEIDER IN JOUW BUURT?

Je staat er niet alleen voor!

​​​​​​​Je medisch/paramedisch begeleider, met jarenlange ervaring, stelt jouw persoonlijk voedings- en dieetprogramma op, aangepast aan je doel en wensen.

Neem vrijblijvend contact op

Het laatste dieetnieuws

Dieetnieuws: Afslanken, Sport, bij een Bariatrische Ingreep, Low Carb, Diabetes T2, bij Stoppen met Roken

Ons laatste Dieetnieuws ontvangen? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.