Via ziekenhuis

Via ziekenhuis

3 Voedings- en Dieetprogramma's

Ligna Pharma biedt via ziekenhuizen 3 programma’s aan onder (para-)medische begeleiding:

Medisch onderbouwd

  •  

  • VOOR je bariatrische ingreep

  • NA je ingreep

  • een 'klassiek' Very Low Calory Diet

Ligna Pharma’s pre-operatief voedingsprogramma bij een bariatrische ingreep: voor je ingreep

Download hier je programma

VOOR: Pré - Operatief Very Low Calory Diet

Wereldwijd is bariatrische chirurgie een veel voorkomende ingreep met +/- 350.000 ingrepen per jaar. Desalnietemin is een bariatrische ingreep op zwaarlijvige patiënten niet evident en niet risicoloos. Het risico op complicaties kan echter verminderen door voor de ingreep minstens 2 weken een Very Low Calorie Diet (VLCD) te volgen.

Wat zijn de mogelijke complicaties van de bariatrische ingreep?

De vaakst toegepaste ingreep is de Roux-en-Y gastric bypassoperatie. Verder neemt het aantal sleeves toe. Deze ingrepen worden meestal laparoscopisch uitgevoerd (minimaal-invasieve chirurgie). Laparoscopische chirurgie bij patiënten met BMI > 40 is uitdagend omwille van de dikte van de abdominale wand, het verhoogde visceraal vetgehalte en leversteatose (vergrote lever). Hierdoor verkleint de intra-abdominale ruimte en vermindert de zichtbaarheid van de organen en de precisie van de chirurgische bewegingen. Ook NASH, niet-alcoholische steatohepatitis kan leiden tot een verhoogd vetgehalte in de linkerkwab van de lever. Een dikkere linkerkwab bemoeilijkt de operatie en maakt de lever brozer en gevoeliger voor schade en bloedingen. Bovendien beïnvloeden deze verschijnselen ook de operatieduur, hospitalisatietijd en intra- en post-operatieve complicaties, zoals meer bloedingen

Hoe complicaties voorkomen?

Een dikke abdominale wand, verhoogd visceraal vetgehalte, leversteatose en NASH zijn allemaal reversibele metabole fenomenen: mits een aangepast dieet; het Very Low Calorie Diet (VLCD), kan men deze metabole fenomenen dus normaliseren of verminderen.

Jouw Very Low Calorie Diet?

Als patiënt consumeer je 4 tot 6 VLCD portiezakjes per dag. Deze porties hebben een zeer laag vet- en koolhydraatgehalte en een zeer hoog proteïnegehalte. Door het zeer lage aantal koolhydraten en vetten gaat ons lichaam energie putten uit de eigen reserves.

Onze Ligna Pharma producten gebruik je binnen een kort laagcalorisch dieetprogramma, een zgn. ‘very low calory diet’ van 2 weken. Je neemt 4 tot 6 Ligna Pharma Medical koolhydraat- en vetarme dieetporties per dag gedurende (optimaal minstens) 2 weken voor de operatie, gecombineerd met groenten, naargelang voorgeschreven door je persoonlijke begeleider .

​​​​​​​ ! Je begeleider stemt het aantal dieetporties af op jouw persoonlijk metabolisme : Volg nauwkeurig het persoonlijk programma dat je paramedisch begeleider voor je opstelde !
​​​​​​​

Na 48u put de patiënt zijn energie voornamelijk uit de eigen vetreserves via ketose. Het hoge eiwitgehalte met de correcte samenstelling in aminozuren, vrijwaart je vet-vrije spier- en orgaanmassa1,2,3,4,5,6,7,8 .

Toegelaten als extra: 1 portie per dag extra (bovenop de voorgeschreven 4 tot 6 porties) kant-en-klare broodjes, beschuiten, cakes: eiwitrijk, arm aan koolhydraten en suikers, bereid met olijfolie extra vierge. Vezelrijk voor extra verzadiging en met Bèta-glucanen voor je cholesterolbeheersing.

De effecten van een pre-operatief Very Low Calorie Diet?

Verminderd visceraal vet

Verminderd levervolume

Minder levervet (NASH)

Lagere waargenomen moeilijkheid van de ingreep.

Minder complicaties tijdens de ingreep

Verminderde operatietijd

Minder post-operatieve complicaties (dus minder hospitalisatietijd)

Behoud basaal metabolisme en meer gewichtsverlies na de ingreep (tot 15kg)

Voordelen voor de patiënt

De eiwitrijke laagcalorische producten bevatten de juiste mix van 8 essentiële aminozuren, waardoor de spiermassa behouden wordt en enkel vetmassa verbrandt. Hoe hoogwaardig de eiwitten zijn is afhankelijk van de hoeveelheid & samenstelling aan essentiële aminozuren. Onder het infoblad 'aminogram' bij de productinformatie op LignaPharma’s webstek, kan je de samenstelling aan aminozuren in onze eiwitrijke producten terugvinden

Onze producten zorgen voor een snelle verzadiging dankzij de hoogwaardige biobeschikbare eiwitten

Door ons LignaPharma programma te volgen vermindert de vetmassa drastisch, ook orgaanvet ter hoogte van de organen zoals de lever, waardoor er tijdens de operatie minder kans is op complicaties

Het zorgt ook voor een snellere en betere recuperatie van de patiënt na de operatie

motiverend met gegarandeerd snel resultaat onder medische begeleiding

medisch toezicht, dus zonder tekorten aan beschermende hulpstoffen en veilig voor de gezondheid

Je doorbreekt slechte voedingsgewoonten, suikerverslaving, … wat al een voorbereiding is op de post-operatieve fase

Onze producten zijn lekker te bereiden in combinatie met groenten, onze informatieve website verstrekt de patient allerhandige nuttige informatie en tips zoals gerechten, bereidingen, enz. . Voor dergelijke praktische vragen kan de patiënt ook steeds terecht bij de LignaPharma infolijn

Het dieet kan gemakkelijk gevolgd worden dankzij de overzichtelijke en duidelijk gestructureerde dagschema’s. Hierdoor vermijdt men dieetfouten en wordt de patiënt niet in de verleiding gebracht om vlak voor de operatie nog extra vet- of suikerrijk te gaan eten.

Duidelijke etikettering en ondubbelzinnige gebruiksinformatie.

Je kan steeds terecht bij je medisch begeleider met vragen: je staat er niet alleen voor.

Zeer ruime keuze aan eiwitrijke laagcalorische producten

Product in de kijker:  Warme Cacao Chocoladedrank; de Allerlekkerste!  ook verkrijgbaar in voordeelpot

Mogelijke nevenwerkingen & contra-indicaties bij pre-operatief Very Low Calorie Diet.

Contra-indicaties:

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen < 12 jr, adolescenten en
bejaarden mogen het dieet niet volgen.

Absolute contra-indicaties: nierinsufficiëntie, leverproblemen, galblaasproblemen, anorexie,
boulemie, diabetes type 1, hartinfarct, hartinsufficiëntie, hypokaliëmie, ernstige depressie,
fenylketonurie, porfyrie, kanker, recente zware operatie, haemopathy, verstoorde
elektrolytenhuishouding, drugmisbruik.

Relatieve contra-indicaties (strikte opvolging door arts aangewezen): hartritmestoornissen, gebruik
van bèta-blokkers, hart- en vaatziekten, hyperuricemie, jicht, gebruik anti-depressiva, multiple
sclerose, ziekte van Crohn, cortisone gebruik, colchicine gebruik, diuretica gebruik, herseninfarct,
CVA, trombose, nierstenen.

Beschikbaar bij je begeleider of via je apotheek

Ligna Pharma’s post-operatief voedingsprogramma bij een bariatrische ingreep: na je ingreep

Download hier je programma

NA: post-operatief Very Low Calory Diet

NA je bariatrische ingreep volg je een voedingsprogramma, uitgewerkt door je begeleider, om de volgende 3 redenen:

1. VOLUME: Het voedingsvolume dat de patiënt dagelijks kan eten, is beperkt. Bovendien kan je kort na de operatie enkel VLOEIBARE of lopende voeding eten.

2. TEKORTEN: Omdat je minder eet, krijgt de patiënt ook minder eiwitten, vitaminen, mineralen binnen. En omdat een deel van de dunne darm omzeild wordt na bv. een gastric bypass, neemt het lichaam deze voedingsstoffen ook minder goed op.

3. DUMPING: Doordat het voedsel sneller in je darm terechtkomt, werkt de vertering minder goed. De voeding komt daardoor te weinig gemalen en in te grote brokken in de darmen (leidt tot vroege dumping zo'n half uur na de maaltijd) en er komen ook te snel en te veel suikers in de darm, en zo in het bloed, terecht (leidt tot late dumping 1 à 1,5 uur na de maaltijd). Pas op met zuivel. Zuivelproducten kunnen dumpingklachten veroorzaken of verergeren want in zuivel zit lactose (snel opneembare melksuiker): Volg de richtlijnen van de begeleider.

Hoe werkt het post-operatief Ligna Pharma voedingsprogramma deze 3 problemen weg?

1) VOLUME: Volumebeperkt en vloeibaar:

De maaginhoud is na een gastric bypass operatie erg verkleind, daardoor is de hoeveelheid dagelijks in te nemen voedsel beperkt. De patiënt start met water en vloeibare voeding de eerste dagen na de ingreep, om de maag de kans te geven om te herstellen. De eerste 3 weken na de ingreep eet de patiënt best alleen vloeibare of lopende/gemixte voeding, dit laat de maag toe te ontzwellen, te genezen en vermijdt dat de patiënt zou moeten braken. Daarna bouw je heel geleidelijk normale, gezonde voeding op.

Onze producten zijn verpakt per portie, waardoor je frequent kleine porties kan nemen gespreid over de dag, wat ook helpt tegen dumping.

Onze kant-en-klare en per portie verpakte producten zijn ideaal voor onderweg, op het werk, zodat je porties ideaal spreidt overheen de dag

Ruime keuze aan vloeibare voeding en shakes voor de periode meteen na de ingreep: koude en warme dranken, milkshakes of desserts, kant-en-klare dranken, yoghurt en pudding.

Eveneens een ruime keuze aan suikerarme kant-en-klare broodjes, koeken, pasta voor de periode van opbouw naar een gewone vaste voeding

2) TEKORTEN: Hoe voorkomen?

Het is nodig minimaal 60g eiwitten per dag in te nemen. Indien de patiënt te weinig eiwitten eet via je voeding (belangrijke bronnen van eiwitten zijn bv. vlees, kip, ei en zuivelproducten), kan het aangeraden zijn dit extra aan te vullen met onze vloeibare en hoogwaardige eiwitsupplementen die eveneens calcium aanvoeren, in overleg met de begeleider. De patiënt neemt in de periode direct na de operatie normaal gezien 1 à 2 vloeibare eiwitrijke, calciumrijke en koolhydraatarme vlot verterende Ligna Pharma producten per dag, zoals voorgeschreven door de medisch begeleider.

Onze eiwitrijke en calciumrijke Ligna Pharma producten zijn aanvullend omdat je de eerste weken na je ingreep onvoldoende eiwitten en essentiële aminozuren binnenkrijgt via je ‘gewone’ voeding. Hoe hoogwaardig de eiwitten zijn (afhankelijk van de hoeveelheid en samenstelling van de essentiële aminozuren), wordt aangeduid met die term. Daarom is het extra belangrijk om eiwitcombinaties te eten die resulteren in een hoge Biologische Waarde én die bovendien vlot verteren (biobeschikbaarheid)!

Onder het infoblad 'aminogram' bij de productinformatie op deze webstek, kan je de samenstelling aan aminozuren in onze eiwitrijke producten, en de biologische waarde van onze eiwitten terugvinden.

Onze eiwitrijke producten zorgen voor het behoud van spiermassa wat het afvallen ten goede komt, Dit komt ook de fitheid van de patiënt ten goede.

 De aanwezige aminozurenmix stimuleert de wondheling, de huid blijft soepeler en strakker. De begeleider kan hier bovenop nog een calcium-kauwtablet voorzien dat ook vitamine D bevat die er voor zorgt dat de calcium beter opneemt in je botten. Tenslotte wordt vaak ook een suppletie aan multivitamine en mineralen voorzien.

Onze eiwitrijke voeding bevat géén toegevoegde vitamines en mineralen. De patiënt neemt dergelijke supplementen reeds supplementair zoals voorgeschreven door de begeleider (bvb. kauwtabletten, ...), en daarbovenop dan nog extra toegevoegde vitamines aanvoeren via Ligna Pharma voeding, zou leiden tot overdadig aangevoerde vitamines en mineralen.

3) DUMPING: Hoe voorkomen?

Onze eiwitrijke producten verzadigen, maar zijn arm aan suikers, aan koolhydraten en vetten, wat dumping helpt voorkomen.

Heel wat van onze producten zijn rijk aan traag verterende voedingsvezels, die zorgen eveneens voor herstel van je darmflora

Vlot verteerbaar en biobeschikbaar

Duidelijke etikettering met duidelijke aanduiding van de aanwezige eiwitten, koolhydraten / suikers, etc. en ondubbelzinnige gebruiksinformatie. De begeleider kan hier bovenop nog een calcium-kauwtablet voorzien dat ook vitamine D bevat die er voor zorgt dat de calcium beter opneemt in je botten. Tenslotte wordt vaak ook een suppletie aan multivitamine en mineralen voorzien.

Onze eiwitrijke en calciumrijke Ligna Pharma producten zijn aanvullend omdat je de eerste weken na je ingreep onvoldoende eiwitten en essentiële aminozuren binnenkrijgt via je ‘gewone’ voeding. Hoe hoogwaardig de eiwitten zijn (afhankelijk van de hoeveelheid en samenstelling van de essentiële aminozuren), wordt aangeduid met die term Biologische Waarde. Daarom is het extra Ligna Pharma’s begeleidend voedingsprogramma bij bariatrische ingreep: Pre- & Postoperatief 5 belangrijk om eiwitcombinaties te eten die resulteren in een hoge Biologische Waarde én die bovendien vlot verteren (biobeschikbaarheid)!

Water drinken

Voor je ingreep: Drink in dit programma dagelijks voldoende water (min. 1,5 à 2 liter dagelijks) voor een goede drainage van de afvalstoffen en om uitdroging te voorkomen. Drink in de eerste weken na je ingreep echter niet te veel ineens en niet bij maaltijden met vaste voeding.

Vermijd tekorten aan eiwitten / essentiële aminozuren

Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw van cellen en weefsels. Bij eiwittekort kan spierafbraak optreden. Is het na je ingreep lastig om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten via je voeding in te nemen? Eiwitsuppletie kan
aangewezen zijn om dit te verhelpen.

Symptomen bij een tekort aan eiwitten / essentiële aminozuren​​​​​​​

verminderde gezondheid: Typische klachten zijn o.a. spierafbraak, vermoeidheid, concentratieproblemen, slapeloosheid,
lusteloosheid, spierkrampen, haaruitval, ...

Vermijd tekort aan calcium​​​​​​​

Calcium is belangrijk voor de botopbouw en voor het behoud van sterke beenderen. Bij een langdurig calciumtekort
onttrekt het lichaam calcium uit de botten, wat aanleiding geeft tot osteoporose (botontkalking en/of botbreuken). Je
kan ook last krijgen van verwardheid, vergeetachtigheid, spierkrampen, spierzwakte, ...

NA je ingreep: Product in de kijker

MY WHEY ELIXIR met wei-eiwitten en extra Calcium in voordelige budgetpot van 750g : 25 dosissen​​​​​​​

Voorkom tekorten aan eiwitten / essentiële aminozuren: 3 Eiwit-ELIXIRS met neutrale smaak:

NATIEF WHEY ELIXIR van zeer hoogwaardige, goed opneembare en bio-actieve natieve wei-eiwitten voor meteen na je ingreep (pot 300g).

MY WHEY ELIXIR met wei-eiwitten voor een snelle en volledige assimilatie in het lichaam in voordelige budgetpot van 750g, 25 dosissen, met extra calcium, voor zowel meteen na je
ingreep als daarna, als dagdagelijkse eiwit-ondersteuning op de lange termijn. Goed oplosbaar, makkelijk verteerbaar: 1 dosis, bereid met magere melk, bevat 28g wei-eiwitten
en 46% van de dagelijkse referentie-inname aan Calcium.

Als EXTRA: Ondersteun de soepelheid van je huid, gewrichten en je haar met ons
COLLAGEEN-ELIXIR met 95% bio-actieve peptides (pot 27 dagdosissen).

Voorkom calciumtekort:

Neem naast onze eiwitten met calcium, een extra calciumsupplement, bv. ons calciumkauwtablet met vitamine D. Volg de aanwijzingen van je begeleider.

Beschikbaar bij je begeleider of via je apotheek

Al klant?

 
Log dan meteen in via deze knop.
 

Nog geen klant?

Geïnteresseerd in ons programma?

CONTACTEER ONS

OP ZOEK NAAR EEN BEGELEIDER IN JOUW BUURT?

Je staat er niet alleen voor!

​​​​​​​Je medisch/paramedisch begeleider, met jarenlange ervaring, stelt jouw persoonlijk voedings- en dieetprogramma op, aangepast aan je doel en wensen.

Neem vrijblijvend contact op

Het laatste dieetnieuws

Dieetnieuws: Afslanken, Sport, bij een Bariatrische Ingreep, Low Carb, Diabetes T2, bij Stoppen met Roken

Ons laatste Dieetnieuws ontvangen? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.