1 op 12 Belgische volwassenen lijdt aan diabetes

Niels Albert zit ondertussen over de helft van zijn gewichtsverlies (Het Laatste Nieuws): Nog enkele kilo’s tot zijn streefgewicht. Ligna Pharma wenst Niels nog veel succes terwijl we enkele diëtisten aan het woord laten over diabetes en de mogelijkheden van het Ligna Pharma-programma in de behandeling of preventie daarvan.

Elk jaar stijgt het aantal diabetici met 5 procent. In 2030 zal +/- 1 miljoen Belgen aan diabetes lijden, tenzij we gezonder gaan leven. Vooral de welvaartsziekte diabetes 2 stijgt sterk. Risicofactoren zijn overgewicht en een passieve levensstijl, en dan twee factoren die je niet in de hand hebt: erfelijke aanleg en ouderdom.

Diëtiste/diabeteseducator Imke Goemaere (Geluwe): “Vermageren en gezonder leven heb je echter wél in de hand. Bij diabetici werk ik met het 3-fasenprogramma of het gematigde plan, of we vervangen enkel de tussendoortjes. Ook bij insulinetherapie werk ik vaak een Ligna Pharma voedings- en dieetprogramma uit. Dit werkt snel en legt de nadruk op het afleren van slechte gewoonten en vergroot de kans op blijvend resultaat. Ligna Pharma biedt koolhydraatarme producten, zoals brood, koekjes, pasta’s en muesli en lanceerde onlangs het low carb vezelrijke DietaMedicale gamma. Als volume-eter heb je hier baat bij, maar ook als je het snoepen niet kan laten. Handig, want bij diabetes is het doel een zo normaal mogelijk leven te leiden.”

De programma’s leiden tot een significante daling van de gemiddelde bloedsuikerwaarde, de cholesterol en de bloeddruk. Onderzoek wijst uit dat bij een gewichtsdaling van 10%, je 50% minder kans maakt om binnen de 10 jaar te sterven aan de gevolgen van diabetes, zoals hart- en vaatziekten en nierfalen. Als dat niet de moeite loont? Soms kan ook de diabetesmedicatie en insuline drastisch verminderen en in uitzonderlijke gevallen zelfs wegvallen.”

 

hln 0904-2

Gezonde variatie

“Diabetes is echter een chronische ziekte waarvan de gevolgen soms niet meteen duidelijk zijn en die steeds kan terugkeren”, benadrukt diëtiste Katja Eykerman (Averbode). “Geregelde bloedafnames bij de huisarts en opvolging door de diëtiste blijven dan ook essentieel. Op je gezond gewicht blijven en veel bewegen blijft de boodschap. Daarom kan je deze programma’s enkel volgen onder begeleiding van een (para)medische professional. De behandeling is pas geslaagd als men op zijn gewicht blijft en overgaat naar een gezonde, gevarieerde voeding.”

Als professionele zorgverlener geïnteresseerd in Ligna Pharma’s voeding voor diabetes II? Meld je aan: http://www.lignapharma.be/dietamedica/

Meest Recente Posts

OP ZOEK NAAR EEN BEGELEIDER IN JOUW BUURT?

Je staat er niet alleen voor!

​​​​​​​Je medisch/paramedisch begeleider, met jarenlange ervaring, stelt jouw persoonlijk voedings- en dieetprogramma op, aangepast aan je doel en wensen.

Neem vrijblijvend contact op

Het laatste dieetnieuws

Dieetnieuws: Afslanken, Sport, bij een Bariatrische Ingreep, Low Carb, Diabetes T2, bij Stoppen met Roken

Ons laatste Dieetnieuws ontvangen? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.