Stoppen met roken met Ligna Pharma

In Het Laatste Nieuws van 16/04/2016 laat Ligna Pharma Diëtiste/diabeteseducator/tabakologe Stefanie Haspeslagh aan het woord i.v.m. de gewichtstoename die dikwijls gepaard gaat met een rookstop.

Rookstop: Een rookverslaving situeert zich op 3 niveaus.

Er is de lichamelijke verslaving: nicotine verslaaft en verdooft. Nadat de nicotine uitgewerkt is, krijg je ontwenningsverschijnselen. Je wil dan opnieuw een nicotineshot.

Ook ben je geestelijk verslaafd: je ervaart roken als ‘prettig’, als een beloning. De sigaret is eigenlijk een fopspeen voor volwassenen.

Dan zijn er vaste rookmomenten en -situaties, zoals bij de koffie, op café, na het eten, bij stress. Door die gewoonten krijg je in zulke situaties automatisch zin in roken.

Een extra hindernis is de demotiverende gewichtstoename als je stopt. Via professionele begeleiding kan je je rookverslaving én gewichtstoename afbouwen.

 

HLN1604-1

 

Stefanie Haspeslagh (Roeselare/Oostakker) vertelt: “Aanvankelijk stijgt je gewicht met 2 à 3 kilo, maar je kan dit stabiliseren op ongeveer 1 kilo. Want als je rookstopt, dalen je energieverbruik en serotoninespiegel. Door dit ontwenningsverschijnsel krijg je een drang  naar (zoete) voeding. Ligna Pharma’s laagcalorische snacks kunnen dan helpen.”

Mediterraan dieet

Bij gewichtstoename kan je het mediterraan dieet toepassen. Rond de Middellandse Zee leed men traditioneel minder aan ziekten veroorzaakt door overgewicht en slechte voeding. Deze eenvoudige, eerlijke keuken respecteert elk ingrediënt om zijn eigen smaak, en bevat minder verzadigde vetten, meer vezels, gezonde koolhydraten en antioxidanten. Het gaat ook over tijd nemen voor een rustige maaltijd, met aandacht voor wat je eet, in matige hoeveelheden. Het is geen dieet van dit mag niet maar van dit mag wel. eigenlijk is het naast een dieet ook een levenswijze.

Ligna Pharma lanceert het zuiderse gamma Dietamedicale:

Ligna Pharma biedt het gamma Dietamedicale, heerlijk laagcalorisch Italiaans brood, gebak, koekjes en pasta, bereid met olijfolie en rijk aan eiwitten voor extra verzadiging.

Stefanie Haspeslagh besluit: “Als je rookstopt, verbetert je reuk- en smaakzin en ga je terug met smaak van je maaltijd genieten. Profiteer hiervan en schakel over op gezonde voeding.

Het volledige artikel kan u terugvinden in de weekendeditie van Het Laatste Nieuws.

Als professionele zorgverlener geïnteresseerd in Ligna Pharma’s voeding bij rookstop?

Meld je aan op www.lignapharma.be/dietamedica.

Meest Recente Posts

OP ZOEK NAAR EEN BEGELEIDER IN JOUW BUURT?

Je staat er niet alleen voor!

​​​​​​​Je medisch/paramedisch begeleider, met jarenlange ervaring, stelt jouw persoonlijk voedings- en dieetprogramma op, aangepast aan je doel en wensen.

Neem vrijblijvend contact op

Het laatste dieetnieuws

Dieetnieuws: Afslanken, Sport, bij een Bariatrische Ingreep, Low Carb, Diabetes T2, bij Stoppen met Roken

Ons laatste Dieetnieuws ontvangen? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.