Gezonde Granola op Mary’s wijze

 

Gezonde Granola op Mary’s wijze:

hoeveelheid voor 2 personen gedurende 2 à 3 weken, als ontbijt met platte kaas of yoghurt natuur, heerlijk lekker!

Granola maken kost weinig tijd en moeite. De basis bestaat uit havervlokken, honing of een andere zoetstof zoals ahornsiroop, noten, zaden, pitten en gedroogd fruit. Je maakt als eerste een mengsel van alle ingrediënten, behalve het gedroogde fruit. Dit mengsel rooster je in de oven en laat je vervolgens afkoelen. Zodra het afgekoeld is, kan je het gedroogde fruit erdoorheen mengen en klaar is je zelfgemaakte granola!

Ligna Pharma Zoetstof met druppelteller

Tip: Als je de platte kaas of yoghurt natuur niet voldoende zoet vind kan je er onze Ligna Pharma zoetstof aan toevoegen: 2 à 3 druppels is voldoende. Onze zoetstof proeft helemaal niet kunstmatig, hij proeft lekker naar suiker maar dan zonder de nadelen van suiker.

 

Ligna Pharma Chocoladedrank

Tip: Drink bij de granola onze Ligna Pharma Warme Chocoladedrank of Ligna Pharma Warme Cappuccinodrank. Dit zorgt voor extra verzadiging tot ’s middags, dankzij ongelooflijk veel goed verteerbare en biobeschikbare eiwitten met de juiste mix aan aminozuren. En natuurlijk met weinig calorieën.

 

Dit recept is geschikt voor de volgende Ligna Pharma programma’s: Stabilisatie en Sport.

 

Ingrediënten:

 

Havervlokken:
Havervlokken fijn: 120g
Havervlokken grof: 300g
Speltvlokken: 200g

Pitten en zaden:
Pompoenpitten 70g
Zonnebloempitten 70g
Chiazaad 80g
Blonde of bruine lijnzaad 80g


Noten:

Hazelnoten bruin 85g
Hazelnoten wit 85g
Walnoten 110g
Paranoten 70g
Amandelnoten 70g
Witte Amandelnoten 70g
Cashewnoten natuur 110g
Pecannoten 70g

Smaakmakers en kruiden:
Ahornsiroop 3 eetlepels
Agavesiroop 3 eetlepels
Speculooskruiden 1,5 eetlepels
Kaneel 2 eetlepels
Cacaopoeder 2 eetlepels
Muskaatnoot snuifje
Zout snuifje
Kokosolie 1 eetlepel
Arachideolie: voldoende over doen om het geheel goed te laten bakken in de oven (zie recept)

Ingrediënten na het bakken:

gedroogd fruit
Amandelpoeder 50g
Amandelschilfers 50g
Rozijnen 180g
Goji bessen 40g
Veenbessen 180g
Bosbessen 30g
Zwarte moerbeien 40g
Blonde moerbeien 40g
Eventueel kokospoeder en/of kokosschilfers eronder strooien, naar smaak, indien gewenst.

 

Recept:

Neem een grote schaal, geschikt voor de oven. Mijn schaal is binnenkant 38 x 28 en 6,5 hoog.Bedek de schaal volledig met bakpapier.

Doe de 3 soorten havervlokken in de schaal en giet er wat arachideolie (3 à 4 tal eetleepels) over en meng alles door elkaar.

Doe er dan de pitten en zaden bij in de hoeveelheid zoals beschreven bij de ingrediënten, meng alles onder elkaar.

Vervolgens moeten de noten erbij maar ik snij de noten meestal nog in 2 of 3 stukken afhankelijk van de grote van de noot, dit moet niet maar ikzelf verkies kleinere stukken noten. Ook weer in de hoeveelheid zoals beschreven bij de ingrediënten

Doe er dan alle smaakmakers en kruiden erover in de hoeveelheid zoals beschreven bij de ingrediënten. Meng telkens alles goed door elkaar, ik gebruik altijd 2 eetlepels om te mengen dat is het gemakkelijkste.

Als alle ingrediënten in de schaal zitten behalve het gedroogd fruit doe je op het laatste nog 1 eetlepel kokosolie over en nog eens wat arachideolie (3 à 4 tal eetlepels), zodat het geheel goed kleeft en ook goed kan roosteren in de oven. Alles nog goed door elkaar mengen.

Verwarm de oven voor op 180° en laat nadien staan op 180°.

30 min laten bakken op ovenstand, boven- en onder warmte    ga 3 keer kijken en meng telkens alles onder elkaar.

15 min laten bakken op ovenstand, hete lucht    ga 1 keer kijken en meng alles onder elkaar.

Haal de schaal uit de oven en voeg nu pas alle ingrediënten van het gedroogd fruit in de hoeveelheid zoals beschreven bij de ingrediënten in de schaal. Meng alles goed door elkaar en laat afkoelen. Doe nadien de afgekoelde granola in een goed afsluitbare voorraadpot.

Uiteraard kan je heerlijk variëren en de granola helemaal naar jouw smaak aanpassen.

Tip: doe wat granola in een mooi potje en geef het als geschenk bij een bezoek aan een vriendin, die zal er zeker blij mee zijn 😉

Granola zit boordevol vezels, mineralen en vitamines. De volle granen met veel vezels zorgen voor een lang verzadigd gevoel. De pitten en zaden zorgen voor poly-onverzadigde vetzuren, zoals de essentiële omega-3-vetzuren.  De exacte voedingswaarde hangt natuurlijk af van wat er precies aan de granola wordt toegevoegd. De basis bestaat uit havermout, wat in ieder geval erg voedzaam is. Havermout bevat:

Voedingsvezels, IJzer, Magnesium, Mangaan, Fosfor, Silicium, Vitamine E, Vitamine K, Vitamine B1, B2, B6 en B12.

Voedingswaarde per 100g:

  • Energie : 475 kcal
  • Vet : 33,6 g
  • waarvan verzadigd : 3,9 g
  • Koolhydraten : 29 g
  • waarvan suikers : 10,2 g
  • Eiwitten : 10,9 g
  • Voedingsvezels : 6 g

Door de grote hoeveelheid voedingsvezels die o.a. de haver bevat, verzadigt granola goed. De noten en het gedroogde fruit die je toevoegt, verhogen de hoeveelheid vezels nog. De vezels zorgen voor een gezonde darmflora, voor een goede stoelgang en een verlaagde ‘slechte’ cholesterol. De aanwezige koolhydraten vormen een goede mix van snel beschikbare en minder snel verterende koolhydraten.

 

Smakelijk!

     Ligna Pharma

Producten kant & klaar , rijk aan vezels & zeer laag in koolhydraten.

 

Meest Recente Posts

OP ZOEK NAAR EEN BEGELEIDER IN JOUW BUURT?

Je staat er niet alleen voor!

​​​​​​​Je medisch/paramedisch begeleider, met jarenlange ervaring, stelt jouw persoonlijk voedings- en dieetprogramma op, aangepast aan je doel en wensen.

Neem vrijblijvend contact op

Het laatste dieetnieuws

Dieetnieuws: Afslanken, Sport, bij een Bariatrische Ingreep, Low Carb, Diabetes T2, bij Stoppen met Roken

Ons laatste Dieetnieuws ontvangen? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.