Ligna Pharma : Olijfolie Extra Vierge

Olijfolie 100% Extra Vierge
Kwaliteitsvolle en gezonde olijfolie

Olijfolie Extra Vierge 250ml Terre di Grifonetto – Dolce Agogia 100% italiano Mild Intensity. Koude persing, met de hand geoogst in oktober-november op het familiedomein in Monte Melino, Umbria. Heerlijke milde goudgroene niet-geraffineerde olijfolie, van de allerbeste kwaliteit! Deze olijfolie won reeds verschillende prijzen o.a. in de ‘Fijnproevers Olijfolie Gids”.

Geur: Gekruid en fruitig.
Smaak: sober en zacht in de mond. Lichtjes bittere en dan kruidiger wordende toets, overgaand naar een nasmaak van zachte amandel.

Oorsprong: Domein Terre di Grifonetto in de heuvels van het dorp Monte Melino, langs het Trasimeno meer, Umbria, Italia. We voegden enkele foto’s van op dit familiedomein toe. Geoogst met de hand.

Ideaal bij vishapjes, visgerechten, carpaccio’s, schaaldieren, gegrilde groenten, pasta’s. Ook als saladedressing, en heerlijk bij brood en harde en zachte kaas. Kan ook gebruikt worden voor warme bereidingen en voor het bakken.

Luchtdicht verpakt. Droog en uit het zonlicht bewaren op kamertemperatuur. Wegens breukgevaar, wordt deze olijfolie per koerier niet verzonden in glas, maar in een handige aluminium fles met schroefdop.

Het mediterraanse dieet, gebaseerd op het gezonde voedingspatroon rond de Middellandse zee tot de jaren ’60, wordt gezien als een sleutel tot een gezond en lang leven. Olijfolie speelt in dit voedingspatroon een sleutelrol als bron van enkelvoudig onverzadigde vetzuren en anti-oxidanten als vitamine E (zie etiket) en polyfenolen. Deze onverzadigde vetten hebben een gunstige invloed op je bloedvetten en tevens op je bloedsuikerspiegel (glycemie). Daarom is het zelfs bij een vetarm dieet gezond om olijfolie beperkt te nuttigen. (2 eetlepels/dag)

Hoe beoordeel je kwaliteit van olijfolie?

De indeling van soorten olijfolie is wereldwijd gelijk en wordt gemonitord door de ‘International Olive Oil Council’. De kwaliteit van olijfolie wordt gemeten aan de hoeveelheid “acidity” (oliezuur) per 100 gram. Hoe lager het zuurgehalte des te beter en gezonder is de olijfolie. Deze olie is ook zeer herkenbaar aan de donkerder kleur, de sterke smaak en natuurlijk het aroma.

Olijfolie Extra Vierge - Olio Monocultivar

                        Olijfolie Extra Vierge – Dolce Agogio

De zuurtegraad wordt bepaald door de kwaliteit van de olijven en door de manier van oogsten en persen. Dit bepaalt de kwaliteit van de olie. Minimaal geraffineerde olie, zoals extra vierge olijfolie uit eerste en koude persing (wat bij andere oliesoorten bijna nooit voorkomt), smaakt het lekkerst en bevat het hoogste gehalte aan antioxidanten. daarom vermeldt deze olie “rechtstreeks uit olijven en op mechanische wijze verkregen olijfolie van superieure kwaliteit” op ons etiket.

Er is echter ook nog veel kwaliteitsverschil tussen “extra vierge’ olijfolieën. Een goede extra vierge olijfolie herken je aan de streek waaruit de olijven afkomstig zijn, het ras en de lage zuurtegraad. Je kan er in het algemeen vanuit gaan, dat naarmate de kleur intenser en dieper is, de olijvensmaak sterker is. De geur is een belangrijk criterium: olijfolie moet ruiken naar olijven en niet naar olie, dus de echte geur van olijven moet je kunnen ruiken. Ook de smaak is belangrijk: niet té bitter, en het gevoel dat er “een beetje peper” in je keel zit is normaal.

Naast de “gewone” olijfolie, bieden we ook 4 smaakmakers aan : 

Olijfolie blijkt te beschermen tegen cardiovasculaire ziektes

Cardiovasculaire ziektes (hart- en vaatziektes) zijn overal ter wereld de vaakst voorkomende doodsoorzaak (12). Verschillende observationele studies tonen aan dat overlijden door deze ziektes veel minder voorkomt in bepaalde streken, vooral rondom de Middellandse Zee (13). Deze waarneming wakkerde de interesse aan in het Mediterrane dieet, de manier van eten in die landen (14). Uit onderzoek naar het Mediterrane dieet blijkt dat het hartziektes kan helpen voorkomen. Volgens één omvangrijk onderzoek bleek dit dieet hartaanvallen, beroertes en overlijdens met +/-30% te verlagen (15). Extra vierge olijfolie beschermt op verschillende manieren tegen hartziektes (16):

  • Minder ontstekingen: zoals hierboven gezegd, beschermt olijfolie tegen ontsteking, een van de belangrijkste aanjagers van hartziektes (1718).
  • LDL-cholesterol: Olijfolie beschermt de LDL tegen oxidatieve schade (een belangrijke stap in het proces bij hartziektes) (19).
  • Verbetert endotheelfunctie: Olijfolie verbetert de functie van het endotheel, de bekleding van de bloedvatwanden (2021).
  • Bloedstolling: Sommige onderzoeken suggereren dat olijfolie kan helpen tegen ongewild optreden van bloedklontering, een belangrijke factor bij hartaanvallen en beroertes (2223).
  • Lagere bloeddruk: Een studie onder deelnemers met hoge bloeddruk wees uit dat olijfolie de bloeddruk significant omlaag bracht en dat het gebruik van bloeddrukmedicijnen kon worden teruggebracht met 48% (24).

Kortom: Olijfolie is een gezond voedingsmiddel voor je hartgezondheid. Het verlaagt de bloeddruk, beschermt LDL tegen oxidatie, vermindert ontstekingen en kan ongewenste bloedklontering voorkomen.

Voor meer informatie kan u steeds terecht op www.lignapharma.be of info@lignapharma.be.

Meest Recente Posts

OP ZOEK NAAR EEN BEGELEIDER IN JOUW BUURT?

Je staat er niet alleen voor!

​​​​​​​Je medisch/paramedisch begeleider, met jarenlange ervaring, stelt jouw persoonlijk voedings- en dieetprogramma op, aangepast aan je doel en wensen.

Neem vrijblijvend contact op

Het laatste dieetnieuws

Dieetnieuws: Afslanken, Sport, bij een Bariatrische Ingreep, Low Carb, Diabetes T2, bij Stoppen met Roken

Ons laatste Dieetnieuws ontvangen? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.