Volkorengraan
In ons gemiddelde voedingspatroon zijn tarweproducten een belangrijk onderdeel van onze maaltijd. Tegenwoordig zijn de meest geconsumeerde tarweproducten gemaakt van geraffineerde ‘witte’ granen. Nochtans zijn ongeraffineerde ‘volkoren’ granen als superieur qua de gezondheidsvoordelen. Het verschil van de producten zit in de verwerking van de graankorrel.
Een graankorrel bestaat uit een meelkern, onderin de kiem en rondom een vliesje de ‘zemel’ en daaromheen het kaf. Het kaf is meestal oneetbaar, dus die wordt verwijderd. Volkorenproducten ontstaan dus wanneer de drie overgebleven elementen (meelkern, kiem, zemel) worden gebruikt. Als enkel de meelkern wordt gebruikt, spreken we van geraffineerde producten. De gezondheidsvoordelen van volkorenproducten worden dan ook toegeschreven aan de vezels, dankzij de belangrijke vitamines en mineralen, betaïne, choline, anti-oxidanten en phytochemicaliën, allemaal afkomstig uit de kiem en zemel van de graankorrel.
Studies tonen aan dat er een positief verband bestaat tussen het gebruik van volkorenproducten en bepaalde (chronische) aandoeningen zoal bijvoorbeeld obesitas, diabetes type 2 en bepaalde hart- en vaatziekten.
Het onderzoek
Onderzoekers achterhaalden wat de voordelen zijn van volkoren tarweproducten ten opzichte van geraffineerde tarweproducten op de gezondheid van de lever (NAFLD en NASH). De lever is het centrale orgaan in de stofwisseling en daarom heel belangrijk in de metabole aandoeningen. Voor het onderzoek werden twee groepen van 25 personen met overgewicht en licht verhoogde cholesterolwaarden gedurende 12 weken gevolgd. De ene groep kreeg producten te eten met in totaal 98 gram volkoren tarwemeel per dag en de andere groep met 98 gram geraffineerd tarwemeel per dag. Na twaalf weken zagen de onderzoekers dat de groep die enkel geraffineerde tarweproducten had genuttigd, hogere waardes had van vetzuren in de lever dan de groep die volkorenproducten had gegeten. Het hebben van verhoogde vetzuren in de lever kan in een later stadium zorgen voor leververvetting. Tevens was de diversiteit van de darmflora in de geraffineerde groep afgenomen.
Conclusie
Het geraffineerde tarwedieet draagt mogelijk bij aan het ontstaan van leververvetting. Een dieet met voornamelijk volkoren tarweproducten werkt mogelijkerwijs juist beschermend en stimuleert de levergezondheid.
Met onder andere onze vezelrijke broodjes van Dieta Medica helpt u uw lever te beschermen tegen vervetting! Bovendien draagt u zorg voor uw darmflora.
Bron: Schutte S et al. A 12-wk whole-grain wheat intervention protects against hepatic fat: the Graandioos study, a randomized trial in overweight subjects. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 108, Issue 6, 1 December 2018, Pages 1264-1274, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy204